LUK

Cím: 9700 Szombathely, Zanati út 31
Telefon: +36 (94) 588-100
Honlapwww.schaeffler.hu

.

Bemutatkozás

A Schaeffler csoport az egész világon 70.000 dolgozóval, 180 telephelyen van jelen- olyan vezető vállalat, amely folyamatosan növekszik, és termékeit megállás nélkül fejleszti. A Schaeffler csoport három erős márkája az INA, az FAG és a LuK egyet jelent a precizitással, a legmagasabb színvonalú minőséggel, az innovációs erővel és az ügyfélközpontú gondolkodással.

A LuK neve 1965 óta egyet jelent az innovatív lendülettel, a fokozott vevőorientáltsággal és az autóipari meghajtásláncok termékeiből összeállított kínálat kiváló minőségével. Ezek a tulajdonságok az autóipar egyik nemzetközileg legkeresettebb partnerévé avattak bennünket. Világszerte naponta 10.400 munkatársunk teljesít a vevők szolgálatában a lehetségesnél kicsivel többet – mert vevőink sikere a mi sikerünket is jelenti!

A németországi Baden-Württemberg tartománybeli Bühl városában a Fekete-erdő lábánál található a LuK csoport székhelye. Világszerte minden negyedik új autó LuK tengelykapcsolóval felszerelve gurul le a gyártószalagról. Időközben a vállalat 18 székhelyen, Németországban, Franciaországban, Brazíliában, Nagy-Britanniában, Indiában, Mexikóban, Dél-Afrikában,

Magyarországon és az USA-ban gyárt. 2006-tól a LuK gyártóhellyel képviseli magát Kínában is.
A kutatás és fejlesztés nagyon fontos szerepet játszik a LuK-nál. Dolgozóink egyhatoda a kutatás és a fejlesztés területén tevékenykedik. A holnap autóiparát mi látjuk el ötletekkel a fejlesztésekhez. A fejlesztési kompetencia központok – az úgynevezett Tech Centerek – például az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban működnek.

Több mint 10.400 dolgozónk évente több mint 17 millió tengelykapcsolót gyárt a személygépkocsik és a traktorok számára. Munkatársaink több mint 5 millió lock-up tengelykapcsolót és közel 6,5 millió kettőstömegű lendkereket állítanak elő, amelyek közvetlenül a nemzetközi autógyárakhoz és az utángyártott alkatrészek piacára kerülnek. Így 2010-ben 1,6 milliárd euró forgalmat értünk el.

A bad homburgi LuK Fahrzeughydraulik cég részesedik a hidraulikai terület világszerte növekvő piacából. A LuK Fahrzeughydraulik vezető pozícióval rendelkezik az autóipar prémium szegmensének kormány-szervoszivattyúk területén. A hückeswageni LuK Automobiltechnik cég például vezető szereppel rendelkezik a vákuum- és a tandemszivattyúk területén.

A Frankfurt melletti Langenben működik a LuK Aftermarket Service. A vállalat utángyártott alkatrészek forgalmazásával foglalkozó kereskedelmi cégként több mint 300 dolgozót foglalkoztat Langenben valamint a világ minden részén jelenlévő telephelyeken és külföldi irodákban, hogy partnerei számára vevőorientált szolgáltató és forgalmazó hálózattal állhasson rendelkezésre.

KUTATÁS ÉS FEJLESZTÉS
Ötletek a holnap autóipara számára
A LuK nagyon fontosnak tartja az innovatív termékek fejlesztését. Legbelső meggyőződésünk, hogy a kreatív termékfejlesztéssel a holnap autóiparának jövőjét határozzuk meg.
Erre számtalan példa van a LuK történetében. Az 1985 óta gyártott kéttömegű lendkereket a LuK szabadalmaztatta, azóta ez a termék meghódította a piacot. 2002-ben már a 20 milliomodik ZMS került ki a gyárból. A lendkerék jelentősen javítja a vezetési komfortot alacsonyabb motorfordulatszám használata esetén is,közvetlenül elősegítve így az üzemanyagmegtakarítást.

A LuK konszern szombathelyi telephelye
A LuK GmbH 1996. májusában alapította a LuK Savaria Kft-t. Üzemünkben az 1997. januári alapkőletételt követően 1997. novemberében indult meg a termelés. Jelenlegi létszáma 1600 fő, amely a további technológiák és gyártósorok telepítésének következtében 2012-ig közel 2000 főre emelkedik. A LuK Savaria éves forgalma 2010-ben 424 Millió euro volt.

A LUK MAGYARORSZÁGI TERMÉKEI
Tengelykapcsoló – a gépkocsi hajtásláncának egyik legfontosabb eleme, az erőátvitel kapcsolására szolgál, lehetővé téve ez által különböző sebességfokozatok kapcsolását, valamint a kényelmes elindulást és megállást.
SAC kuplung – LuK szabadalmon alapuló önutánállító tengelykapcsoló, mely kompenzálja a kuplungtárcsa kopását, egész élettartama alatt állandó a holtponttal és kinyomóerővel működtethető.
Kuplungtárcsa – a tengelykapcsoló szerves része, a nyomatékátadás és a komfortos elindulás elengedhetetlen része. Ezen kívül nagy szerepe van abban, hogy a motor nemkívánatos rezgéseit elszigeteljük a hajtáslánctól.
ZMS – kéttömegű lendítőkerék. Tömeggyártása 1985-ben kezdődött, elsőként a LuK által. Szükségességét az egyre nagyobb teljesítményű motorok alkalmazása generálta. Célja az adott gépjármű zajkomfortjának emelése és a megnőtt terhelésnek kitett erőátvitel megóvása a motorbó érkező káros rezgésektől.
Száraz duplakuplung – a kuplungrendszerek forradalmian új generációja, mely lehetővé teszi az autómata váltók komfortjának egyesítését a kézi kapcsolású rendszerek jó mechanikus hatásfokával. A száraz súrlódó tengelykapcsolón alapuló rendszerek, melyeket a LuK gyárt elsőként, utat nyitnak ennek a technológiának az alacsonyabb árfekvésű autók felé.

MINŐSÉG
A LuK csoport számára a legmagasabb prioritást az első osztályú minőség jelenti, és ezt természetesen a vállalat alapelvei is tartalmazzák. Mindegy, hogy problémamentes beszerelésről, optimális működésről vagy hosszú élettartamról van-e szó – a haladó minőségirányítási rendszernek és a magas szakmai tudásnak köszönhetően a termékek megfelelnek a legfokozottabb követelményeknek is.

KÖRNYEZETVÉDELEM
Főként a globalizáció fokozódása révén vált a felelős gazdálkodás központi kihívássá (és egyben – jogi és erkölcsi – kötelezettséggé is.
A környezetvédelem alapfeladata a környezet megóvása a jövő generációk számára.
A LuK Savaria Kft. átfogó környezet- és munkavédelmi irányítási rendszerrel rendelkezik: EMAS Hitelesített Környezetvédelmi Vezetési Rendszer, ISO 14001 (Környezetközpontú Irányítási Rendszer – KIR) és OHSAS 18001 (Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Irányítási Rendszer – MEBIR) szerint is tanúsított.
A környezetvédelem területén fontos cél a környezetre káros kibocsátások, megszüntetése, elkerülése illetve csökkentése. E cél elérése érdekében az irányítási rendszerek követelményei szerint szisztematikusan tervezünk, cselekszünk, és ellenőrizzük hatékonyságunkat. A tevékenységünkből származó környezeti hatások elemzése szinte folyamatos. Cégünk működési paramétereit számos hatóság, továbbá rendszeres külső és belső audit formájában cégünk és a cégcsoport is ellenőrzi.
A környezetvédelmet az állandó folyamatoptimalizálással párhuzamosan kell a gyártásba integrálni a legmagasabb szintű minőségi szabványok betartása mellett – a LuK ezzel az alapelvvel felel meg azoknak a szigorú elvárásoknak, amelyeket a hatóságok és a piaci szereplők támasztanak a modern ipari vállalatokkal szemben.

Szombathelyi Képző Központ
CIF: _
Akacs Mihály u. 8-10.
CP: 9700 Szombathely (Magyarország)
Tel: 36-94/513-470

titkarsag@szkk-szombathely.hu